[...] związku, który bardzo silnie uszkadza śródbłonek naczyniowy, zwiększa kumulację niekorzystnego cholesterolu LDL w ścianach tętnic, nasila działanie wolnych rodników oraz hamuje działanie enzymów, które je degradują. Nadmiar metioniny przy niedoborze witaminy B6, B12 i kwasu foliowego może powodować przerost nerek, uszkodzenia wątroby, [...]
[...] (GH): Jest to polipeptydowy hormon produkowany przez przedni płat przysadki i przyłączający się do receptorów na powierzchni błony komórkowej. Pobudza on wzrost tkanek, hamuje metabolizm węglowodanów oraz mobilizuje kwasy tłuszczowe jako źródło energii. GH jest niezbędny dla normalnego rozwoju kości, (tkanek łącznej i mięśniowej) oraz [...]
[...] zwiększamy jej naturalną produkcje. Kofeina Bezwodna - najbardziej znany na całym świecie związek o charakterze termogenicznym. Działa pobudzająco, obniża poziom adenozyny, hamuje rozpad cAMP – tym samym wzmacnia zachodzące w organizmie procesy termogeniczne (wydzielanie energii powstałej podczas spalania tłuszczy w postaci ciepła) i [...]
[...] Z pośród różnych związków i połączeń argininy, cytruliny lub ornityny na szczególna uwagę zasługuje KIC czyli α-ketoizokapronian. Jako pierwszy produkt degradacji leucyny hamuje enzymy uczestniczące w utlenieniu aminokwasów BCAAs. Oznacza to, że więcej leucyny będzie zużywanej do inicjacji syntezy białek mięśniowych a nie spalanej podczas [...]
[...] okazuje, kreatyna nie tylko wpływa dodatnio na anabolizm, ale również ujemnie na katabolizm. Zapewne dlatego jest tak skutecznym środkiem wspomagającym rozwój masy. Kreatyna hamuje katabolizm z uwagi na swoje właściwości buforowe... Mówiąc najprościej, bufory to takie substancje, które posiadają zdolność utrzymywania optymalnej kwasowości [...]
[...] okazuje, kreatyna nie tylko wpływa dodatnio na anabolizm, ale również ujemnie na katabolizm. Zapewne dlatego jest tak skutecznym środkiem wspomagającym rozwój masy. Kreatyna hamuje katabolizm z uwagi na swoje właściwości buforowe... Mówiąc najprościej, bufory to takie substancje, które posiadają zdolność utrzymywania optymalnej kwasowości [...]
[...] Z pośród różnych związków i połączeń argininy, cytruliny lub ornityny na szczególna uwagę zasługuje KIC czyli α-ketoizokapronian. Jako pierwszy produkt degradacji leucyny hamuje enzymy uczestniczące w utlenieniu aminokwasów BCAAs. Oznacza to, że więcej leucyny będzie zużywanej do inicjacji syntezy białek mięśniowych a nie spalanej podczas [...]
[...] cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Wysoki poziom insuliny pobudza enzym lipazę - stymulujący lipogenezę (budowę tkanki tłuszczowej), a z drugiej strony hamuje powstawanie innego enzymu, który rozkłada tłuszcze (lipoliza). Krótko mówiąc, nadmiar insuliny, w każdej postaci sprzyja powstawaniu tkanki tłuszczowej, a z drugiej [...]
[...] przeciwko otyłości, podobnie jak w całej Europie. Mamy lek hamujący wchłanianie tłuszczu z przewodu pokarmowego o 30% - orlistat i sibutraminę, która ma podwójne działanie - hamuje apetyt i jednocześnie przyspiesza utratę ciepła z organizmu. Jest to szczególnie ważne dla osób mających pewne ograniczone możliwości aktywności ruchowej. W wielu [...]
[...] z magnezem, pamiętając, że najlepiej się przyswaja wraz z witaminą B6. C - jak czosnek Jest wskazany w zapobieganiu miażdżycy. Zawiera allicynę - aktywną substancję, która hamuje zlepianie się płytek krwi i obniża poziom tłuszczów w surowicy krwi. Dla tych, którzy nie są w stanie jadać surowego czosnku z powodu intensywnego zapachu wyjściem są [...]
[...] związku, który bardzo silnie uszkadza śródbłonek naczyniowy, zwiększa kumulację niekorzystnego cholesterolu LDL w ścianach tętnic, nasila działanie wolnych rodników oraz hamuje działanie enzymów, które je degradują. Nadmiar metioniny przy niedoborze witaminy B6, B12 i kwasu foliowego może powodować przerost nerek, uszkodzenia wątroby, [...]
[...] związku, który bardzo silnie uszkadza śródbłonek naczyniowy, zwiększa kumulację niekorzystnego cholesterolu LDL w ścianach tętnic, nasila działanie wolnych rodników oraz hamuje działanie enzymów, które je degradują. Nadmiar metioniny przy niedoborze witaminy B6, B12 i kwasu foliowego może powodować przerost nerek, uszkodzenia wątroby, [...]
[...] najbardziej wyspecjalizowanym organem w produkcji cholesterolu i w jego dystrybucji po organizmie - jest nasza wątroba. W zdrowym organizmie wzrost spożycia cholesterolu hamuje syntezę endogenną, - czyli wewnętrzną, jednak nadmierne spożycie może wpływać na wzrost jego stężenia we krwi. .. LDL - jest to frakcja [...]
[...] związku, który bardzo silnie uszkadza śródbłonek naczyniowy, zwiększa kumulację niekorzystnego cholesterolu LDL w ścianach tętnic, nasila działanie wolnych rodników oraz hamuje działanie enzymów, które je degradują. Nadmiar metioniny przy niedoborze witaminy B6, B12 i kwasu foliowego może powodować przerost nerek, uszkodzenia wątroby, [...]
[...] glukozy, i wprowadza je do komórek mięśniowych, gdzie te, uwalniane w efekcie enzymatycznej hydrolizy, zostają wykorzystane do produkcji energii w mitochondriach. Tauryna hamuje degradację erytrocytów i ułatwia wnikanie glukozy do komórek mięśniowych. Stabilizuje również jony wapniowe, który to efekt prowadzi do udokumentowanego badaniami [...]
[...] mózgowej jest kontrolowane przez dwa inne hormony, somatokryninę i somatostatynę. Pierwszy z nich stymuluje przysadkę do wydzielania hormonu wzrostu, drugi natomiast je hamuje. Strategie zmierzające do zwiększonego wydzielania hormonu wzrostu muszą stymulować układy które uwalniają somatokryninę. Z ostatnich doniesień wynika że układy te są [...]
[...] się, jeśli w posiłku występuje białko zwierzęce. Przy małej zawartości cynku w pożywieniu jego absorpcja w jelitach zwiększa się, natomiast duża podaż cynku w diecie hamuje wchłanianie w jelitach. Na przyswajalność cynku ma także wpływ wielkość wydzielania soku trzustkowego, czas pasażu jelitowego pokarmu oraz zawartość fitynianów w [...]
[...] and lysine catabolism and decreases plasma concentrations of essential amino acids.(ABSTRACT TRUNCATED AT 250 WORDS) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1640850 leucyna hamuje utylizację glukozy , poniewaz jest scisle zwiazana z uwolnieniem alaniny - ktora jest prekursorem glukoneogenezy (o czym mowa we wstepie) Leucyna a synteza bialka: [...]
[...] następuje na skutek zahamowania biosyntezy tego związku w wątrobie, głównymi substancjami, które się do tego przyczyniały były; luteolina i cynarozyd. Luteolina ponadto hamuje efekt biosyntezy cholesterolu wywoływany przez insulinę. Kolejnym działaniem zapobiegającym chorobą krążenia jest funkcja antyoksydacyjna karczocha, a w szczególności [...]
[...] poprzez przyłączanie się do receptorów adenozyny i przeszkadza jej w połączeniu się ze swoim receptorem. W ten sposób kofeina powstrzymuje nas przed zaśnięciem. Adenozyna hamuje również uwalnianie większości pobudzających neuroprzekaźników, w szczególności dopaminy i może ograniczyć jej syntezę. Spadek poziomu dopaminy łączony jest ze wzrostem [...]